Pitanja

1. Kako da dodem do knjige koja mi se svida?

- Ukoliko ste naišli na knjigu koja Vas interesuje i koju želite kupiti, razmeniti za neku drugu ili je dobiti besplatno (pogledajte opis knjige) pritisnite dugme „želim ovo“ i bicete preusmereni na stranicu za kontaktiranje prodavca. Napišite kratku poruku i dogovorite se kako da dodete do željene knjige– primopredajom lice u lice, slanjem pošiljke poštom ili na neki drugi nacin koji oboma odgovara.


2. Kako postaviti knjigu?
Ova procedura je veoma jednostavna i oduzima svega nekoliko minuta. Prvo odlucite koju knjigu želite da prodate/razmenite/poklonite. Zatim napravite nekoliko fotografija knjige koju bi trebalo da daje jasniju predstavu o kvalitetu knjige. Prilikom postavljanja predmeta bice Vam ponudeno da opišete knjigu tako što cete navesti detalje poput izdanja, ISBN broja i svih informacija koje smatrate relevantnim. Da bi potencijalni kupci lakše našli Vašu knjigu bice Vam omoguceno da napravite specijalne tagove i da se odlucite za cenu ili da li želite da tu knjigu date besplatno. Posle ove procedure Vaša knjiga ce se pojaviti na stranici gde ce moci da je vide i drugi korisnici.


3. Kolika je provizija za prodaju/kupovinu preko kupiknjigu.rs?
Potpuno je besplatno! Možete se registrovati i postaviti koliko god želite knjiga za prodaju/razmenu/poklon i ništa se ne naplacuje.


4. Kako da se osiguram pri kupovini i kada vršim transakcije na tekuci racun prodavca?
Osigurajte se da je korisnik od koga nešto kupujete vredan poverenja. Pregledajte povratne informacije koje su ostavili drugi korisnici koji su vec razmenjivali/kupovali nešto od ovog korisnika. Obratite pažnju na sliku sa profila korisnika. Ukoliko uocite „!“ (znak uzvika) u uglu fotografije to znaci da taj korisnik nije potvrdio svoju email adresu. A svi bi mi voleli da stupimo u komunikaciju sa stvarnom osobom, zar ne? :) Pogledajte fotografije drugih predmeta. Da li deluje da pripadaju istom prodavcu? Koristite komunikaciju preko sajta i nemojte pristajati na komunikaciju i dogovaranje van stranice – npr. preko skajpa, email-a, telefona i tako dalje Konacno, ukoliko vršite transakciju novca putem banke, unesite sve detalje o predmetu koju kupujete u polje „svrha transakcije“. Prethodno utvrdite da li Vam prodavac zaista daje svoje licne podatke (broj racuna, ime) odnosno da ne koristi rodake ili prijatelje.


5. Kako registrujem nalog na kupiknjigu.rs?
Veoma je jednostavno, zahteva svega nekoliko minuta Vašeg vremena i besplatno je. Sve što je potrebno da se registrujete jeste jedinstveno korisnicko ime koje ce Vas predstavljati kao prodavca, odnosno kupca. Zatim unesite svoju email adresu tako da Vas možemo obavestiti kada neko poželi da Vas kontaktira preko stranice kupiknjigu.rs. Smislite lozinku koju cete lako moci da upamtite a da nije identicna Vašem korisnickom imenu. Moguca je i registracija preko Facebook-a, dosta lakša i oduzima manje vremena.


6. Zašto moja email adresa nije potvrdena?
Po registrovanju naloga dobicete email od nas sa linkom. Trebalo bi da kliknete na ovaj link da bi Vaša email adresa bila potvrdena. Ukoliko ste izgubili ovaj email možete zahtevati da Vam se pošalje novi, koji ce takode sadržati link za verifikaciju. Da bi Vam konfirmacioni email bio ponovo poslat molimo kliknite ovde.


7. Ko su najpopularniji korisnici?
Prvih 50 najpopularnijih korisnika se racuna po rejtingu. Formula za izracunavanje popularnosti se sastoji od broja pozitivnih komentara (kao glavna komponenta), prodatih artikala (validnih samo onda kada je predmet oznacen kao prodat), predmeta koje je korisnik postavio, kao i komentara koje je taj korisnik ostavio drugima, što govori o korisnikovoj angažovanosti u zajednici. Rejting korisnika se dnevno dopunjava, a strelica pored pokazuje kretanje korisnikovog rejtinga tokom dana. Prevaranti, korisnici koji veštacki budu podizali svoje rejtinge, bice sankcionisani, tj. mogu biti blokirani bez upozorenja.


8. Imam problema sa postavljanjem fotografija za svoj predmet. Pomoc?
Ukoliko imate problema pri postavljanju fotografija pregledajte sledecu listu mogucih uzroka: Fotografije bi trebalo da budu najmanje 570 piksela široke i idealno nisu vece od 1000x1000 piksela. Mnogi digitalni fotoaparati imaju fotografije izuzetno velike rezolucije. Iskoristite neki softver za obradu fotografija ne bi li smanjili velicinu fotografija pre postavljanja. Slike ne mogu biti vece od 10MB po fajlu. Pri postavljanju velikih fajlova vreme za postavljanje istekne, posebno na sporijim konekcijama. Idealna velicina slike je 1-2MB. Proverite da li su fotografije odgovarajuceg formata - .jpg, .gif ili .png. Ovo su jedini formati koje podržava stranica. Fotografija bi trebalo da bude u RGB modelu boja i optimizovana za internet. (CMYK model boja je samo za štampu) Proverite da nemate firewall koji Vam blokira upload. Ovo je cesto slucaj ako postavljate fotografije sa racunara na poslu. Cesto komercijalne kompanije koriste firewall-ove kao meru zaštite.


9. Kojih dimenzija bi trebalo da bude postavljena fotografija?
Optimalna velicina fotografije ima najmanju širinu od 570 piksela. Preporucujemo slike koje su 800-1000 piksela široke. Nije preporuceno postavljati fotografije koje su vece od 1000x1000 piksela jer su cesto velike pa tako dodatno otežavaju postavljanje.


10. Mogu li da promenim svoje korisnicko ime?
Vaše korisnicko ime na sajtu knjigica.rs ne može biti promenjeno izuzev u slucaju dokumentovanog zakonskog postupka (kao što je prekršaj narušavanja tuDeg zaštitnog znaka). Upravo iz ovog razloga Vas molimo da pažljivo izaberete svoje korisnicko ime.


11.Kako placam korisniku koji prodaje?
Stranica kupiknjigu.rs ne uzima nikakvu nadoknadu pri transakcijama. Svaki put kada Vam se neki predmet svidi i želite da ga kupite morate kontaktirati prodavca licno i medusobno se dogovoriti o nacinu placanja (preko racuna u banci, postneta, placanja uživo u kešu...)


12. Da li mogu da imam više od jednog naloga?
Osoba ne može da ima više od jednog naloga. Ako ste zabunom napravili dva naloga, tražite od administratora da se jedan obriše. Svi "lažni" nalozi ce se automatski blokirati.


13. Kako da prijavim mogucu prevaru ili spam?
Stranica kupiknjigu.rs je predvideno da bude zasnovana na društvenoj platformi odgovornih korisnika, pa tako ukoliko pronadete sumnjive fotografije, opise, nepouzdane prodavce ili kupce, molimo Vas da prijavite administratoru. To je moguce uciniti putem opcije „prijavi korisnika“ koja se nalazi pored fotografije na profilu tog korisnika, ili putem slanja email-a tehnickoj podršci na help@kupiknjigu.rs.


14. Šta znaci „Blokiran korisnik“?
Ukoliko je ovaj tekst postavljen na neciji profil to znaci da se korisnik nije ponašao odgovarajuce i da je prekršio pravila (uporno koristio neodgovarajuce fotografije, nije poslao knjigu kupcu, koristio uvredljiv jezik pri komunikaciji i tako dalje). Ovakvim clanovima je zabranjeno da budu dalje aktivni u online zajednici. Nije im dozvoljeno da postavljaju nove ponude ili da daju povratne informacije o drugim korisnicima iako i dalje mogu da odgovaraju na poruke ne bi li dovršili poslove koje su zapoceli.


15. Šta znaci „!“ (znak uzvika) na slici za profil?
Znaci da korisnik nije verifikovao svoju email adresu sa kojom se registrovao na web stranicu. Sa ciljem da se svi clanovi osecaju prijatno pri korišcenju ovog sajta neophodno je da korisnici potvrde svoje email adrese.

© 2016 www.kupiknjigu.rs. Zabranjeno je kopiranje ili umnožavanje sadržaja sajta bez dozvole vlasnika. Dizajn: www.orlovlet.com